17 Temmuz 2008 Perşembe

KOMŞULUK


İnsan ilişkileri, toplumların dışa yansıyan gerçek yüzüdür. Türk toplumunda ne yazık ki her geçen gün insan ilişkileri bencillik ve adam sendecilik nedenleriyle yok olmakta, yaşadığımız büyük kentlerde önemini yitirmektedir. İstanbulda her binada 90 ailenin yaşadığı 8 bina bulunan bir sitedeyim. Evimi, çevremi benimsedim ve orada olmayı seviyorum.Buna karşın yaşam koşulları eski komşuluk ilişkilerine izin vermiyor! Ancak; karşılaştığım komşularımla yada binaya girip çıkanlarla karşılaştığımda selam vermeyi önemsiyorum. Bazen selama karşılık vermeyi bile ihmal eden yada tanımadığı insanla göz göze geldiği halde selam vermekten kaçınan insanlar bazı değerlerin yitirilmesine neden oluyor.
Günümüzde sık rastlanmayan fedakar ve sevgi dolu komşuluk ilişkileri halen bazı çevrelerde yaşanmakta. En güzel komşuluk ilişkileri örneğine büyük ağabeyim Doğan Erdinç ve ailesinin yaşadığı Ankara Sincan ilçesi Kuzey Kafkas sitesinde tanık oldum.
Kendi evlerine taşındıktan sonra hepimizin yaşamında olduğu gibi mutlu ve hüzünlü günler bu sitede yaşanmıştır. Sevgili yeğenim Giray’ ın düğünü 26 Temmuzda Ankarada. Bu nedenle ailece birlikteyiz. Düğün öncesi hazırlıklarda yakından izlediğim paylaşım güzel bir “imece halkası” Bu halkayı oluşturan hanımlar her gün biraraya gelerek düğün için gerekli hazırlıkları yapıyorlar. Dün düğün tatlısı yaptılar, bu gün yaprak sarması yapacaklar, yarın Halguane yapacaklar ve düğün için gelen misafirlere ikram edecekler. Bende onların örnek çalışmasını sizlerle paylaşmak için fotoğraflıyorum. Ağabeyimin eşi Jan ablamın komşuları kimler mi? Cihan- Sevim- İfakat-Meral- Nurcan- Meryem- Saime- Seyhan- Yeğenim Sırma hanımlar. Bu hanımların iyi günde kötü günde mutlaka paylaştıkları güzel beceri ve hünerleri var! Ayrıca adı geçen hanımlar ev işleri ve çocuklarının bakından arta kalan zamanlarda Tarhana- Mantı- Börek, Çörek- Erişte-Turşu- Reçel- Örgü- Dantel yaparak aile bütçesine katkıda bulunuyorlar
“İmece Halkası iyi günlerde paylaşımlara devam etsin” dileğiyle teşekkürler sevgili komşular…

L.G.E


1 yorum:

pelince dedi ki...

İşte budur!!! Çok özlediğimiz bir görüntü.