31 Ağustos 2008 Pazar

HAYIRLI RAMAZANLAR...



SEVGİLİ ARKADAŞLAR,
Ramazan ayı hepimize hayırlı olsun...
L.G.E

"Bu ay yardımlaşma ayıdır"

"Bu ay mü'minlerin rızkını arttıracak aydır"

Ramazan veya Ramazan ayı (Arapça: رمضان), Hicri takvime göre yılın dokuzuncu ayı. İslamiyet'te Ramazan, oruç tutma ayıdır ve kutsal kabul edilir.

Arapça kökenli bir sözcük olan "Ramazan", "Ramaza" (çok sıcak olma) kökünden gelir. Bunun nedeni muhtemelen Ramazan orucu ibadeti ilk uygulanmaya başlandığında yaz aylarına tekabül ediyor olmasıdır.[1] Bazı Arap ülkelerinde Ramazan yerine "Fitr" sözcüğü kullanılır. Fitr, Arapça kahvaltı demektir.

Ramazan ayının zamanı Hicri Takvim'e göre düzenlenir. Hicri takvim, Halife Ömer'in zamanında düzenlenmiştir.

Hicri Takvim bir ay takvimi olduğu için yıllar, miladi takvimden 11 - 12 gün kısadır. Bunun sonucu olarak Ramazan ayı her sene miladi takvimde öne kayar. Yaklaşık olarak her 32 senede bir, Ramazan ayı aynı tarihlere denk gelir.

2007 yılında, Türkiye'de Ramazan ayı, 13 Eylül ve 11 Ekim tarihleri arasında gerçekleşmiştir.[2]


Bakara Suresi'ne göre Kur'an'ın İslam peygamberi Muhammed'e gönderilmesi Ramazan ayında başlamıştır ve bu ay içinde "oruç" tutmak müslümanlara emredilmiştir. İlgili ayet şöyledir:

"O Ramazan ayı ki, insanları irşad için, hak ile batılı ayırt eden, hidayet ve deliller halinde bulunan Kur'an onda indirildi. Onun için sizden her kim bu aya erişirse oruç tutsun. Kim de hasta veya yolculukta ise tutamadığı günler sayısınca diğer günlerde kaza etsin. Allah size kolaylık diliyor, zorluk dilemiyor. Bir de o sayıyı tamamlamanızı ve size gösterdiği doğru yol üzere kendisini yüceltmenizi istiyor. Umulur ki, şükredesiniz!" (Bakara suresi 185. ayet)[3]
Bu ay boyunca gündoğumundan önceki alacakaranlık ile günbatımından sonraki alacakaranlık arasında yemek-içmek ve cinsel ilişkide bulunmak Müslümanlara yasak kılınmıştır. Mükellef olan Müslümanların Ramazan orucunu tutması farzdır[4].

29 Ağustos 2008 Cuma

30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI

KUTLU OLSUN...


Zafer Bayramı, Türkiye Cumhuriyeti'nin ulusal bayramı. Her yıl 30 Ağustos günü yurt çapında törenlerle kutlanır. Zafer Bayramı, 1922 yılında 26 Ağustos'ta başlayıp, 30 Ağustos'ta Dumlupınar'da Mustafa Kemal'in başkumandanlığında zaferle sonuçlanan Başkomutanlık Meydan Muharebesi'ni (Büyük Taarruz) anmak için kutlanan bayramdır. İşgal birliklerinin ülke sınırlarını terketmesi daha sonra gerçekleşse de, 30 Ağustos sembolik olarak ülke topraklarının geri alındığı günü temsil eder.

Zafer Bayramı, ilk defa 30 Ağustos 1923 günü Afyonkarahisar, Ankara ve İzmir'de kutlanmıştır. Resmî olarak Zafer Bayramı ilân edilmesi 1935 yılının Mayıs ayında olmuştur. Zafer Bayramı, tüm yurtta törenlerle kutlanır. Devlet erkânı ve bir çok vatandaş, Ankara'da Anıtkabir'i, diğer illerde de anıt ve şehitlikleri ziyaret edip, Mustafa Kemal Atatürk'e, silâh arkadaşlarına ve komutasında savaşmış askerlere şükranlarını sunar. Hemen hemen her yerleşim yerinde, askerî birlikler geçit törenlerine katılır. Ayrıca dış temsilciliklerde de çeşitli kutlamalar yapılır. 30 Ağustos günü, Türkiye'de resmî tatildir.

Her yıl, Kara Harp Okulu bu tarihte mezun verir. Tüm subay rütbe değişiklikleri bu tarihte geçerli olur.
Kaynak: Vikipedi

26 Ağustos 2008 Salı

SAĞLIĞIMIZI KORUYALIM...

SEVGİLİ ARKADAŞLAR,
TATİL DÖNÜŞÜ GÜZEL BİR HAFTA VE SAĞLIKLI GÜNLER DİLEĞİYLE, TATİLDE OKUDUĞUM VE BENİ YAKINDAN İLGİLENDİREN KONULARI SİZİNLE PAYLAŞMAK İSTEDİM. SAĞLIKLA İLGİLİ HİÇ BİR KONU GÖZARDI EDİLMEMELİ!
SEVGİLER...
L.G.E


Meme kanserine E, kan kanserine karşı C vitamini
Medical Park Göztepe Hastanesi Kanser Hastanesi Onkoloji Direktörü Prof. Dr. Erkan Topuz kanserden korunmak için vitaminlerden destek alınması gerektiğini belirterek, konuyla ilgili sorularımızı yanıtladı.

* Kanserden korumak için hangi vitaminler kullanılmalı? Meme kanserine karşı soya yağı ve keten tohumu yağı önemlidir. Ayrıca bu besinlerin yemek dışında haplarını da alabilirsiniz. Lahana ve yeşil çay hapı da meme kanserine karşı koruyucudur. Memelerinde fibro kistik yapısı bulunanlar yani kanser riski olanlara; selemyum, E vitamini ve lahana hapını öneririm.

* Genetik mirasında kanser olan kişiler nasıl korunmalı? Ailesinde meme kanseri bulunan kişi kilo almayacak, spor yapacak, yağlı gıdalardan kaçınacak. Kırmızı eti azaltacak ve bu sırada da bazı koruyucu besinlerden destek alacak. Hormonlu gıdaları hayatından çıkartmalı, bol bol yoğurt, yağsız beyaz peynir, çökelek yemelidir. Kalsiyumlu gıdaları almak ve günde bir adet 100 miligram aspirin kullanmak da koruyucu olur. Kadınların böyle bir riski varsa doğum kontrol hapı kullanmamaya dikkat etsinler.

EV YOĞURDU TÜKETİN

* Meme kanserinden korunmak için neler yenmeli? Meme kanserinde korunmada ve tedavide beslenmenin önemini sakın küçümsemeyin. Ailesinde meme kanseri bulunanlar bir ömür boyu doğru beslenirlerse bu risklerini yüzde 60 oranında önleyebilirler. Risk grubunda olan kişiler sütten kaçınsın; probiyotik yoğurt yesin ya da ev yoğurdu yapsınlar. Evde yapılan yani bakteri içeren yoğurt; hem kanserden korunmada hem de tedavi sırasında etkilidir. Peyniri bile aslında evde yapın. Yoğurt öneriyorum ama eğer bağırsakta emilimi olan birtakım ilaçlar kullanıyorsanız; o zaman yoğurt yemenizin bir sakıncası olup olmadığını doktorunuza sorun.

* Kolon kanserine karşı nasıl bir korunma öneriyorsunuz? Tamamlayıcı tıp özellikle genetik kökenli kanserler üzerinde etkilidir. Tabiat devamlı zehirlendiği çin kanser oranı günden güne artıyor. Tamamlayıcı tıbbın en önemli rolü ailesinde meme kanseri, kolon kanseri ve prostat kanseri bulunan kişilerdir. Folik asit kolon kanseri için çok yararlıdır. Kalsiyum ve 'shitek mantarı' çok etkilidir. Mide kanserlerinde selenyum, E vitamini ve sarmısak hapı öneririm. Mide kanserlerinde ayrıca tedavi sırasında da meyan kökü, köpek balığı ekstresi önerilir. Yemek borusu ve ağız kanserlerinde ise E vitamini, selenyum ve betakaroten tavsiye edilmektedir.

EKİNEZYA ETKİN KORUR

* Kan kökenli kanserlerden nasıl korunulabilir? Altı ayda bir ekinezya hapı tüketin. Sürekli kullanmayın, bir partinin sonunda ara verin. Ekinezya bünyenizi korur, gribe karşı güçlenirsiniz. Grip lenfomaların başlıca nedenidir. C vitamini ve köpek balığı ekstresi hapları da yararlı olur. Lenfomalarda ve hatta bütün bağışıklık sistemi hastalıklarında havuç gibi sebzeler ya da bunların hapları kullanılabilir.

* Mesane kanserlerine karşı korunmak için ne yapmalı? Selenyum, E vitamini, beta karoten, Omega-3 son derece yararlıdır. Kanser tedavisinde yüksek miktarda C vitamini de çok etkilidir. Melatonin ise gece yatmadan 15-20 miligram tavsiye edilir. Araştırmalar; gece yatmadan alınan melatoninin beyin tümörleri üzerinde etkili olduğunu gösterdi. Beyin tümörlerinde ayrıca selenyum, E vitamini ve Omega-3 de önerilir. Böbrek tümörlerinde de bu besin destekleri kulanılabilir.
Kaynak: Sabah Gazetesi

16 Ağustos 2008 Cumartesi

HAYIRLI KANDİLLER...



Berat Kandili (Beraat Kandili) İslam dininde kutsal kabul edilen

gecelerden biridir. Şaban ayının ondördüncü gününü onbeşinci gününe

bağlayan gecesi Beraat gecesidir. Esasında Kandil Geceleri Peygamber

Muhammed'in buyruklarında yer almamaktadır. H.3. asırdan itibaren

mistik çevrelerde kutlanmaya başlanmış ve II. Selim'den itibaren

minarelerde kandil yakılmasıyla kandil adını almıştır.


Aslı "Berâettir." Beraat sözlükte, "bir zorluktan kurtarmak ve berî olmak"

demektir. Bu geceye, bereketli ve feyizli bir gece olması sebebiyle

mübarek gece; günahların affı ve kulların temize çıkarılması sebebiyle

Beraat gecesi ve kulların ihsana kavuşmaları nedeniyle de rahmet

gecesi gibi adlar da verilmiştir.

Kaynak: Vikipedi...

VİŞNELİ KEK



Sevgili Arkadaşlar,

Yaz tatili nedeniyle Sivasta annemdeyim, sık ziyarete gelemiyorum!

Ziyaretiniz için teşekkürler, telafi edeceğim;)

Annemin bahçesindeki Vişneler değerlendirildi! bu güzel Vişneli kek sevgili

yeğenim Ertuğrul' un eşi Tülay'dan, bana yaptı, emeğine sağlık!


Afiyet olsun

L.G.E

VİŞNELİ KEK



Malzemeler

5 yumurta

1 bardak yoğurt veya süt

1,5 bardak toz şeker

1 bardak sıvı yağ

1 kâse vişne

1 paket kabartma tozu

1 paket vanilya



Yumurta ile şeker şeker eriyinceye kadar çırpılır, yağ- süt veya yoğurt

katılarak karıştırılır. Koyulaşmaya başlayınca yavaş yavaş un ilave edilir. Kek

kıvamından biraz koyu olunca biraz un serpilerek vanilya ve kabartma tozu

ilave edilir. Vişneler unlanarak karşıma eklenir. Yağlanmış kek kalıbına

dökülür. 190- 200 derecede 45 dakika pişirilir. Krem şanti veya arzuya göre

sosla servis yapılır.



Sevgili yeğenim Gülşen'in kızı Elif (bu yıl 6. sınıfa geçti) kendi tarzında yeni

bir Vişneli pasta yaptı;) Ellerine sağlık Elifciğim...